26 Şubat 2014 Çarşamba

Zeytinyağlı ıspanak yemeğim ve Rende ayva reçelim...


Çalışan kadının hayatı gerçekten çok zor.Acındırmak için söylemiyorum bunu.
Yapmanız gereken o kadar çok şey var ki.
Sabahtan akşama kadar iştesiniz , eve geliyorsunuz yemek derdi var , bulaşığı var , temizliği var , misafiri var.
Ve dinlenmek için sadece pazar gününü var , ama siz o pazar gününü hiç bir zaman dinlenmek için kullanamıyorsunuz.
Bunca şey size bakarken yoruluyorsunuz bu koşturmacanın içinde doğal olarak.
Hafta başında haftayı planlayıp uyabilsek ne ala. Bazen yapabiliyorum gerçekten ama bazen de ipin ucunu bir boşlayınca geri toparlayamıyorsunuz maalesef...
En basitinden geçen hafta içinde aldığım ıspanakları ve ne zaman aldığımı hatırlamadığım ayvaları görünce durumun vehametini anlayıverdim.
Yiyecekleri atarken o kadar çok üzülüyorum ki bunları hemen değerlendireyim dedim
İkisi de nerdeyse atılma kıvamına gelmek üzerelermiş ki olaya el koydum hemencecik.
Annemin güzelim ıspanak yemeğinden yapmaya karar verdim. ( bu yemeği kimse asla annem kadar güzel yapamaz ama yapma cüretinde bulunduk bir kere. )


MALZEMELER
1 kg. ıspanak
2 adet havuç
2 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı pirinç
Sıcak su
Zeytinyağı
Tuz , şeker

YAPILIŞI
Kusu soğanlar yemeklik doğaranıp zeytinyağında kavrulur , üzerine rendelenmiş havuçlar da eklenip biraz daha kavrulur.
Üzerine 1 çay kaşığından az şeker konup bir iki kez karıştırılır.
İri doğranmış ıspanaklar da eklenip ıspanaklar ölene kadar kavrulur.
Ispanakalar kavrulduktan sonra pirinç eklenip üzerine kararında su eklenip pişmeye bırakılır.


Evde bu seneden hatta geçen seneden ayva reçeli olmasına rağmen ayvalarla ne yapacağıma karar veremeyip bundan reçel yapılır ancak dedim.
En azından çeşit farklılığı olsun diye rende reçel yapmaya karar verdim.


MALZEMELER
3 ayva
4 su bardağı şeker( birebir ölçü kullandım)
Tane karanfil
2,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon

YAPILIŞI
Su tencereye alınıp kaynatılır.Kaynayan suya rende ayvalar eklenip yaklaşık 10 dk. haşlanır.Karanfil eklenir.
Üzerlerine şeker eklenip şekeler eriyene kadar arada karıştırarak pişirilir.
Kıvamını alıp koyulaştığında limon suyu katılarak 2-3 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır.
Oda sıcaklığına geldiğinde kavanozlara alınır.


Sıcacık tereyağlı ekmeğin üzerine sürülünce yemeyinde yanında yatın.




Tuğçem'den Sevgilerle...

2 yorum:

  1. Elinize sağlık...ayva reçelinizi en kısa sürede deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.. Pankekle de nefis olacağını düşünüyorum.

      Sil

Görüşlerinizi benimle paylaşın..